Balsamico azijn - 10 jaar gerijpt
De ingedikte most en wijnazijn rijpen op open vaten van verschillende houtsoorten. Gedurende het rijpingsproces treedt natuurlijke verdamping op en wordt het vocht geabsorbeerd door de vaten. Eén jaar later giet men de balsamico over in een kleiner vat en voegt men balsamico van een jonger vat toe. Dit heet een "traversie". Hoe ouder de balsamico des te zachter, zoeter en dikker van structuur. De exacte leeftijd is altijd een ongeveer bepaling, omwille van de toevoeging uit jongere vaten. Hoe ouder de balsamico, hoe duurder. Let op goedkoper balsamico uit de supermarkt. Deze is nooit lang gerijpt, het gaat altijd om een snelle productie en helaas wordt er meestal ook vanalles toegevoegd wat in een echte balsamico niet thuis hoort. Balsamico uit de supermarkt is ook niet lekker en smaakt meestal te zurig. Daarom wordt er dikwijls suiker of karamel toegevoegd om het minder zuur te maken.
Deze balsamico past perfect bij Vis, Vlees, Kaas, Sausen, Desserts, fruit, salades, vinaigrette, afwerking van gerechten... Tip: doe een scheutje bij tomatensaus (of bolognaisesaus).
Hoe herken je de leeftijd van balsamico?
Europa heeft op een bepaald moment besloten om geen leeftijd meer op producten te plaatsen waar geen alcohol in zit. Dit is natuurlijk nefast voor balsamico waar de leeftijd wel een belangrijke rol speelt. Daarvoor moeten ze creatief zijn en hebben ze gekozen om sterren op de fles te plaatsen. 1 ster = 2 jaar. Dus, het aantal sterren x 2 en je hebt de leeftijd.
Hoe herken je een echte balsamico?
Een balsamico bevat 2 ingrediënten. Kijk eens bij de ingrediënten, daar mag op vermeld staan: most (dat zijn de ingekookt lambrusco druiven), witte wijnazijn en eventueel natuurlijke sulfieten. Wat mag daar niet op staan: karamel, kleurstof, E3... of E5... Dit is helaas geen echte balsamico.
- Inhoud: 250ml
- 10 jaar gerijpt (5 sterren)
- herkomst: Italië, Modena
- voor koude en warme bereidingen
Ingrediënten: wijnazijn en gekookte druivenmost. Bevat sulfieten.